• Home
  • News
  • Tõhusat nippi, kuidas kevadväsimus üle kavaldada

5️⃣ Tõhusat nippi, kuidas kevadväsimus üle kavaldada 

Olen end viimased paar nädalat tundnud jõuetu, väsinuna ja unisena ning täna taipasin, et mul on kevadväsimus. Kuna on olnud keerulised ajad, siis on jäänud unarusse liikumine, tervislik söömine ja ka tegevused, mida armastan.

Siin mõned nõuanded, kuidas saada üle kevadväsimusest. Kes tunneb sama moodi nagu mina, siis on hea võimalus üheskoos sellest üle saada.

❶. Vaata oma menüü üle

Vitamiinipuudus ja nigel ühekülgne toitumine on tihtipeale kroonilise väsimuse põhisüüdlaseks. Kas sööd piisavalt värsket puu- ja juurvilja? Värsked viljad sisaldavad rikkalikult vitamiine, mineraalaineid ning fütoühendeid. Lihtne soovitus on tarbida iga päev vähemalt viis portsjonit puu- ja köögivilju. Jah, vähemalt viis portsjonit iga päev!

Väsimuse ja stressi vastu aitab hästi võidelda C-vitamiin, mida leiab tsitruselistest, kiivist, paprikast ja marjadest. Kusjuures kapsas, sibul, porgand, naeris ja peet on meie ainsad kohalikud köögiviljad, mis säilivad toorelt üle talve ega kaota sealjuures oma vitamiine.

Sama oluline kui toit, on ka vedelikutarbimine, sest vee joomine aitab vabaneda kehasse kogunenud mürkidest. Iga päev tuleks juua vähemalt 6-8 klaasitäit vett.

❷. Tee vitamiinikuur

Eesti hämaras kliimas on vaja aastaringselt D-vitamiini juurde võtta, seda eriti päikesevaestel kuudel. Kevadväsimuse korral aitavad hästi ka C-vitamiini preparaadid, B-grupi vitamiinid, eriti vitamiin B1, letsitiini sisaldavad toidulisandid, rauapreparaadid, ternespiima-kapslid, Q-10 preparaadid ja kalamaksaõli. Kõik need tooted vähendavad väsimust ja stressi, annavad energiat ning tõstavad töövõimet.

❸. Puhkus on hädavajalik

Puhkusest võiks planeerida suurema jao suvele ning osa ka kevadtalvele. Parim, kui saaks puhata lausa neli nädalat järjest: esimesel nädalal hakkab organism ennast välja lülitama, teisel nädalal lülitab lõplikult välja, kolmandal puhkab ning neljandal asub juba uusi plaane välja mõtlema. Kõige ebatervislikum on puhata ühe nädala kaupa.

Need, kel tervis korras ja kes on talvel kasvõi nädala puhanud, tavaliselt kevadväsimuse käes ei vaevle.

Väga tähtis osa on ka korralikul unel: oluline on piisavalt magada ja lõõgastuda. Kevadel on veel eriti tähtis leida tasakaal töö ja puhkuse vahel. Tuleb võtta aega lõõgastuseks - viibida looduses või tegeleda millegagi, mis hingele kosutust pakub. Kui praegu vähegi päeval päikest paistab, tasub iga kiir kinni püüda - päike ja värskes õhus liikumine toob hea tuju ja annab energiat!

❹. Iseenda poputamine

Kui hetkel pole võimalik minna puhkusereisile või veeta nädalavahtust spaas, siis ka koduste vahenditega saab end poputada. Väga oluline on see kuidas sa tunned oma nahas, et sul oleks iseendaga positiivne suhe. Ilus nahk on väga suur osa meie enesekindluse juures - vaata üle oma nahahooldus rutiin ja järsku lisa mõni protsetuur või mask, mis paneb sind tundma hästi ja sa tunned, et teed midagi enda jaoks. Võta see aeg iseenda jaoks ja paku endale väikest ilurituaali ja usu mind, sa tunned end palju paremini.

❺. Ära unusta füüsilist koormust

Suurendades oma füüsilist koormust, kasvab ka energiatase, ehk kes palju teeb, see palju jõuab.

Õues võiks iga päev liikuda vähemalt pool tundi, veel parem oleks iga päev sammuda vähemalt 10 000 sammu. See on piisav, et aktiveerida lihaste tööd ja vereringet. Kevadväsimus on oma olemuselt eelkõige ajuväsimus, kui aga lihased ja vereringe töötavad, kaob ka ajuväsimus kiiremini.

Latest news

comments(0)

Left comment

Your email will not be published. All fields are required