• Avaleht
  • Blog
  • Nahahooldustoodete koostisosad – millest koosneb kosmeetika❓

Nahahooldustoodete koostisosad – millest koosneb kosmeetika❓

Kosmeetikatoodete valikul vaatame esialgu sageli pakendil olevat tutvustust, kellele ja mille jaoks toode on mõeldud. Seejärel pöörame pakendi ümber, et lugeda pikemat kirjeldust ning tutvuda koostisosadega. Siinkohal vaatab meile vastu pikk ning keeruline nimekiri, mille lahti harutamine võib panna pead murdma.

Alustamaks sellest rägastikust läbi närimist, tuleks esiteks välja tuua, et kosmeetikatoodete koostisosad lisatakse etiketile nende kontsentratsiooni vähenemise järjekorras. Ehk liikudes kõrgema kontsentratsiooniga ainete juurest madalamate poole. Aineid, mille sisaldus on alla  1%, võib koostisosade nimekirja lõppu lisada sõltumatus järjekorras. Väga pisikese sisaldusega ained on tihti peidus sõna parfümeeria all. Selline koostisosade järjekorra muutmine on tootja kaitseks, et konkurendid ei saaks sinu tooteid järgi teha. 

Nahahooldustoodete koostisesse kuuluvad sageli lisaks baasainetele veel ka aktiivained. Aktiivained tuuakse enamasti välja juba tootekirjelduses, et põhjendada lubatud kasulikke omadusi. Seda kohtab meie kirjeldustes tihti.

Naine Loeb kosmeetikatoote etiketti

📍Baasained  

Kuna üldiselt on aktiivainete kontsentratsioon nahahooldustoodetes üsna väike, siis tuleb meeles pidada, et suure töö teevad ära niinimetatud baasained nagu vesi, emulgaatorid, paksendajad ja muud. Kreem ei saakski koosneda ainult aktiivainetest, kuna sellisel juhul kannataks struktuur või selle nahka imendumise efektiivsus. Näiteks levinud emulgaatorite, nagu stearaatide ja sorbaatide, ülesandeks on emulgeerida ehk tihedalt segada nahahooldustoodetes õli ja vee faas. Baasained, nagu tselluloos või dekstriin, on mõeldud toote paksendamiseks, et tagada mugav pakendamine ja kasutamine. Lisaks on veel rida koostisaineid, mis on vajalikud näiteks niiskuse sidumiseks, teiste ainete lahustamiseks või nende efektiivsemaks muutmiseks. Sellised koostisosad aitavad aktiivainetel paremini imenduda ning mõjuda.

Väga oluline on ka säilitusainete sisaldus toodetes, mis tagavad selle värskuse kasutamise aja jooksul ning aitavad aktiivaineid püsivana hoida. Sellised koostisosad on näiteks EDTA, sorbaadid või bensoaadid.

Paljud tooted ei sisaldagi aktiivaineid, kuid on samuti mõeldud naha üldiseks niisutamiseks, toitmiseks, rahustamiseks ja taastamiseks. Need on nahahooldusrutiinis samuti vajalikud ning sobivad hästi kasutamiseks teiste toodetega, mis sisaldavad aktiivaineid. Näiteks on sageli kasutatavateks nahka niisutavateks komponentideks glütseriin, sorbitool, uurea ja laktaat.

📍Aktiivained 

Aktiivained on nahahooldustoodetes väga olulised, kuna need keskenduvad oma kasulike omadustega kindlate nahaprobleemide lahendamisele. Kui toode lubab vähendada aknet ja naha ebatasasusi, siis on selle taga just mõni aktiivaine, näiteks salitsüülhape. Sageli levinud naha probleemideks on veel kortsud, naha punetus, pigmendilaigud ja dehüdreeritud nahk. Ehk kui toode on mõeldud just kindla nahaprobleemi leevendamiseks, siis sisaldab see enamasti ühte või mitut aktiivainet, mis aitavad murele lahendust leida.

Aktiivaineid on eelnevalt laboris testitud, et teaduslikult tõestada nende kasulik toime vastavale nahaprobleemile ning kontsentratsioon, mille juures mõju kõige paremini avaldub.

Võrreldes teiste toodetega, peaks aktiivainete kogus olema suurem seerumites või kontsentraatides, sest juba nimigi ütleb, et need peavad sisaldama midagi kontsentreeritult. Kuna seerumite eesmärk on viia ained sügavamale nahakihtidesse, et aidata lahendada erinevaid naha probleeme, siis on väga oluline, et need sisaldaksid kõrgemas kontsentratsioonis vajalikke aktiivaineid.

Looduskosmeetika toodete tekstuurid ja koostisosad

💦Enim levinud aktiivaine hüaluroonhape - miks see on nii tähtis?

Hüaluroonhape on kehale omane aine, mida leidub suures koguses nii naha pindmises kihis ehk epidermises kui ka sügavamal dermise kihis. Selle ülesandeks on nahas oleva niiskuse tasakaalu säilitamine. Hüaluroonhape tagab naha elastsuse ning noorusliku välimuse, kuid aja möödudes väheneb seda tootvate rakkude töövõime ning varud nahas hakkavad kahanema. Selle tagajärjel muutub nahk kuivemaks ning kaotab oma elastsuse, mis põhjustab ka kortsude ilmnemist. Seetõttu kasutatakse hüaluroonhapet sageli aktiivainena vananemisvastastes toodetes, et taastada naha elastsust ja vähendada kortse. Kuna hüaluroonhape on tuntud oma niiskust siduvate omaduste poolest, siis kasutatakse seda laialdaselt aktiivainena ka nahka niisutavates toodetes.

Hüaluroon hape on ka väga populaarne ka Dushka toodete koostises. Meie ensüümipulbriga, mis võitis see aasta ka Buduaari Ilulemmik 2022 tiitli, saad tutvuda siin.

🌿A-vitamiin ergutab kollageeni sünteesi nahas

Retinoidid (A-Vitamiin) on sagedaseks aktiivaineks vananemisvastastes nahahooldustoodetes. Nendest levinuimaks kasutatavaks vormiks on A-vitamiini derivaat retinool. Kõik retinoidid aktiveerivad kollageeni tootvaid rakke ning stimuleerivad sellega kollageeni tootmist nahas. Uued kollageeni molekulid täidavad kortsupõhja, muutes naha siledamaks. Kuna retinoidid kiirendavad ka naharakkude uuenemist, siis aitavad need parandada tuhmi nahka, muutes selle säravamaks ja värskemaks.  Retinoidid võivad ärritada tundlikumat nahka, mis tõttu tuleks toodet esialgu proovida väiksemal alal. Samuti võivad need muuta naha tundlikumaks päikesekiirgusele, mis tähendab, et kindlasti tuleks retinoide sisaldavaid tooteid kasutada koos päikesekreemiga.

A-vitamiini kohtad kindlasti meie näomaskide sarjas Ice Cream.

B3-vitamiini mitmekülgsed kasulikud omadused

B-vitamiinid on samuti nahahooldustoodetes sageli kasutatavad aktiivained. Neist levinuimad on B12, B5 ehk pantoteenhape ja B3-vitamiin ehk niatsiinamiid. Niatsiinamiid stimuleerib kollageeni tootmist nahas ja vähendab pigmendilaike. Samuti aktiveerib see keramiidide sünteesi, mis moodustavad suure osa kaitsvast nahabarjäärist. Nii aitab niatsiinamiid naha kaitsevõimet parandada ja sellega ka niiskuse sidumist suurendada.

Samuti on niatsiinamiid kasulik aknele kalduva või rasuse naha puhul. See ahendab poore ja reguleerib rasu tootmist nahas, hoides ära rasunäärmete hüperaktiivsust ning ummistunud poore. Kuna niatsiinamiidil on ka põletikuvastased omadused, siis aitab see leevendada akne põletikulisi koldeid nagu pustulid ja paapulid. Nahka taastavate omadustega tõttu kasutatakse B3-vitamiini ka vananemisvastastes toodetes kortsude silumiseks ja nahastruktuuri taastamiseks.

Kuna niatsiinamiid ei ärrita nahka, siis sobib see kõikidele nahatüüpidele, kaasa arvatud tundlikule nahale.

Apelsiin koos vitamiin A

🕙Tõhus antioksüdant E-vitamiin

E-Vitamiin, mis nahahooldustoodetes esineb enamasti tokoferooli või tokoferüülatsetaadi vormis, kannab endas palju nahale kasulikke omadusi. E-vitamiin on tuntud kui hea antioksüdant, aidates nahas võidelda päikesekiirguse või õhusaaste tagajärjel tekkinud vabade radikaalidega. Seetõttu kasutatakse E-vitamiini sageli vananemisvastastes toodetes, et võidelda fotovananemisega. Lisaks on sellel ka niisutavad ning rahustavad omadused, mis on olulised nahabarjääri tugevdamiseks, nii tundlikul kui ka dehüdreeritud nahal.

E-vitamiini kohtad sa väga paljudes Dushka toodetes.

☂️Tsinkoksiid kaitseb UV-kiirguse eest

Tsinkoksiid on füüsiline blokaator päikesekreemides, mis kaitseb nii UVA kui ka UVB kiirguse eest. Kuna eesmärgiks on tekitada nahale kaitsebarjäär päikese eest, peegeldades kiirgust nahalt tagasi, siis jätab see kasutamisel kergelt valkja kihi. Tutvu meie SPF näokreemiga siin.

Tsinkoksiidi leiad peale meie näokreemi ka mineraalkosmeetika.


Meie kodulehel on olemas ka koostisosade entsüklopeedia, sellega saad tutvuda siin.

Viimased uudised

Kommentaarid(1)

Karina

Täitsa asjalik lugemine👍🏻

Jäta kommentaar

Sinu e-posti aadressi ei avaldata. Kõik väljad on kohustuslikud